Професионален сайт на Елза Калоянова - психолог и психотерапевт
Елза Калоянова - психолог и психотерапевт - във Фейсбук

Архиви

Абонаменти

Група за собствен опит

Следващият месец започвам поредната си група за собствен опит. Винаги ми е било по-лесно да случвам нещата и трудно да обяснявам какво точно представлява, какво да очакват бъдещите участници. В индивидуален час с моя клиентка при дискусия за ползата от групите се обърнах към нея с „не е лесно, опиши го ти!”. И тя го направи, с цялото майсторство на изказа си :-)
Твърде „вътре” съм, за да преценя дали дава представа за това какво би ви се случило, но изключително ми хареса и зная, че е истина… за нея.

В работата ми като журналист всеки ден правя интервюта. Задавам въпроси така, че с отговорите да подредя пъзел – цялостна картина. Картината днес изглежда така – Групата за собствен опит за мен е Група за припомняне на себе си. А след малко, след като прочетете първото ми интервю със себе си, ще разберете как парченцата пъзел сътвориха цветовете, образите и цялата картина.

- Защо ходиш на група за собствен опит?

Заради Елза.

- Имаше ли предразсъдъци за групата?

Да. Имах сериозни спирачки. Представата ми беше базирана на американските филми, в които всички сме виждали как определена група хора седят в кръг на едни не много удобни столове и разказват за живота, за проблемите, за пристрастяванията си и т.н. Виждала съм как плачат, после се прегръщат. Този тип мелодрами не ме кефят и затова имах сериозни предразсъдъци към груповата терапия. Самата дума „групова” ми подклаждаше съпротивата. Групово – мръсна дума. И все пак влязох в сайта на Елза, разгледах, прочетох. Да, ето, и тук пак се говори за телесно ориентирана терапия…. Пипане, телесности… бррр….

- И все пак кое те накара да направиш крачката?

Любопитството. На пръв поглед може би, но не толкова. Всъщност е мотивацията. Силното ми желание да припомня себе си на мене си, да се съблека от многопластовите страхове и да се огледам, без срам, с любов и удоволствие. Желанието ми за уют в себе си и със себе си.

- Имаше ли моменти, в които ти се искаше да се откажеш?

Да. Преди да започне групата. Притесняваше ме това дали ще имам достатъчно време, достатъчно пари. Та това е един цял ден от месеца, в който няма да съм с детето си, а и как ще се справям финансово – питах се аз. Тогава Елза ми каза – знам колко качествена ще си за дъщеря ти след групата; пари винаги се намират; когато има ясно заявено намерение, Вселената помага. Доверието ми в Елза протегна ръката ми към нея и ми даде сили да прекрача границите на недоверието, страха и предразсъдъците си. Предразсъдъците си отидоха още след първия ден. Не просто си отидоха кротко, а разбити на пух и прах. Недоверието ми се стопи. Страховете ми бяха само в моята глава. С тях работата продължава и всеки път изпращам по един с обич и прегръдка на себе си.

- Искало ли ти се е да се откажеш след като започна групата?

Не. И за миг не ми е минала такава мисъл. Та как да се откажа от любим десерт точно по средата на удоволствието за сетивата? Как да не искам още една хапка сладко топяща се в устата? Истинска наслада е събличането. Трогателно е припомнянето на истинския допир на себе си. Като дълбоко вдишване на лятна планинска утрин със седем езера около мен. И от сълзите не боли. Те са извор на преоткриване и пречистване.

- Как се чувстваш с другите?

Другите. Няма други. Групата за собствен опит е група за мен. Аз се срещам със себе си чрез всеки участник в групата. Аз съм в треперещите ръце на момиче на 25, в сълзите на мъж, в нервното потропване на нечии крака, в еуфорията на страстна танцьорка, в мислите на мечтателка… Аз виждам себе си, припомням себе си, опирам границите си, разширявам границите си, правя крачка назад и полет напред. Групата съм Аз и Аз съм в групата. Осем чифта ръце ме люляха в люлка над земята, осем чифта очи ме прегръщаха с обич, осем тела ме подкрепяха. И не, сълзите не са от тъгата, в която се потапях доброволно преди и страдах. Не, няма страдание. Плача от вълнение. Сълзите са поздрав – Добре дошла, миличка, обичам те!

- Защо ходиш на група за собствен опит?

Заради себе си! Защото се обичам!

Благодаря ти! Искрено ти благодаря!!! :-) Дано с другите отзиви, които са написали участници в минали групи картината става по-ясна.

1 коментар за Група за собствен опит

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

С коя година свързвате датата десети ноември?  
Please leave these two fields as-is: