Професионален сайт на Елза Калоянова - психолог и психотерапевт
Елза Калоянова - психолог и психотерапевт - във Фейсбук

Архиви

Абонаменти

Бързаме ли? А за къде?

Има нещо, в което всички сме абсолютно равни. Всички имаме не повече и не по-малко от 24 часа всеки ден.

Може би за жалост на тези, които имат възможност да си закупят време (ако би било възможно) и на тези, които с радост биха отдали/продали времето си или поне част от него.

На изток хората медитират, смятайки, че времето е относителна величина, а ние имаме народната “мъдрост” “Залудо работи, залудо не седи”. Включително “Времето лети, опитай се да му подражаваш”!

Е, аз като психотерапевт не ги препоръчвам – нито зАлудото работене, нито летенето. Дори напротив – с повечето си клиенти работим върху това да говорим бавно (о, да – по-малко и по същество), да се движим бавно, да се храним и като цяло да живеем бавно.

Да, фен съм на движението „слоу”. Не само да ядем бавно и да се наслаждаваме на храната си. Да имаме време да се наслаждаваме на работата си, на почивката си, да чуваме приятелите и децата си…

да чуем себе си!

Преди време в едно предаване говорих за управлението на времето. Макар да бяхме на различни мнения с водещия, за мен имането на време минава през доброто му управление и планиране.

А ето и самия разговор в TV7 със Сава Цеков по темата:

6 коментара за Бързаме ли? А за къде?

 • Явно всички се стреснаха и никой не смее да коментира пръв, за да не излезе, че бърза! :P

 • Тинна Боева

  „Мога да отказвам“ много ми хареса!… Аз пък се уча, и взе да ми се получава… ;) )

  • ех, чудесно! :-) искрено ти желая успех в начинанието – да се чуваш и да отказваш… когато е за отказване ;-)
   наблюденията ми са, че много лесно човек може да залитне в другата крайност – да отрязва садистично. след което пък се люшва към чувство за вина. според мен точно спокойствието след отказ ги отличава отстояването на себе си и садистичното наказване на другия с „не“-та :-)
   е, гьонсуратлъка не го броим изобщо!

 • Тинна

  Баланса винаги е хубаво нещо…Верно е, че лесно се залита в крайностите, но пък ако не сме били там поне веднъж, няма как да „познаем“ и баланса… ;)

 • Петя Ангелова

  Подкрепям използването на бележника-нося го винаги , ефективно и улесняващо средство за организиране!

 • Забелязвам с раздразнение, че и този водещ, както все повече водещи, се опитва да предугади какво ще му каже събеседника, вместо да го изслуша. Нали затова го е и поканил. Защо ли водещите, чиято задача е да са домакини, си въобразяват, че трябва да дават и направление на разговора. При положение, че гостът, обикновено, е специалиста по темата на предаването?

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

С коя година свързвате датата десети ноември?  
Please leave these two fields as-is: